102016iun.
Despre inima si factori de risc

Despre inima si factori de risc

Sistemul cardiovascular- generalitati sau “putina medicina” despre inima. Sistemul cardiovascular este format din inima si vasele de sange.

Inima este un organ muscular aproximativ de marimea pumnului stang situata intre cei doi plamani, predominant catre stanga. Rolul ei principal este acela de a pompa sangele cu o presiune adecvata catre toate organele; ne referim la functia de contractie a inimii. Este formata din 4 camere sau cavitati: doua atrii si doi ventriculi. Atriile si ventriculii comunica prin intermediul unor structuri numite valve. Desi este doar una, pentru a intelege mai bine atat cum functioneaza dar mai ales ce se intampla atunci cand ne imbolnavim, putem considera inima ca fiind formata din doua parti: inima dreapta (cavitatile de parte dreapta) si inima stanga (cavitatile de partea stanga).

Practic, sangele proaspat oxigenat din plamani ajunge in cavitatile stangi – initial in atriul stang, apoi prin intermediul valvei mitrale in ventricului stang care il pompeaza in artera aorta (prin valva aortica), din care se desprind ramuri vasculare care hranesc toate organele unde se gasesc niste vase foarte mici denumite capilare. La nivelul organelor au loc schimburi de substante iar sangele se intoarce pe calea venelor inapoi la inima, de aceasta data in cavitatile drepte – atriul drept, apoi prin intermediul valvei tricuspide in ventriculul drept si de aici in arterele din plamani (prin valva pulmonara) unde dioxidul de carbon va fi eliminat la schimb cu oxigenul. Ulterior ciclul se repeta.

Pentru ca schimburile la nivelul organelor sa se faca optim, sangele trebuie sa o aiba o presiune adecvata. Aici ne referim la tensiunea arteriala. Asadar tensiunea arteriala nu este o boala, asa cum avem tendinta de a o considera. Nu de putine ori auzim “sunt bolnav, am tensiune”. Tensiunea arteriala se masoara in cifre. Ea nu este o valoare ci un interval de normalitate. Se considera normale valorile sub 140/90 mmHg; peste aceste valori vorbim de hipertensiune arteriala. De asemenea, ar trebui sa intelegem la ce se refera cele 2 valori. Prima, sau “valoarea mare” este tensiunea arteriala sistolica adica, presiunea cu care este pompat sangele din inima in vasele de sange. A doua sau “ valoarea mica” se refera la presiunea sangelui in vase cand inima a incetat contractia si se relaxeaza. In ce priveste limita inferioara, nu exista un consens clar. Cert este ca sunt persoane care sunt perfect functionale la valori de 80-90 mmHg. Practic, tensiunea normala este tensiunea la care organele functioneaza normal, atat timp cat valorile sunt sub 140/90mmHg.

Bolile cardiace apar de obicei la anumiti oameni, care au un risc cardiovascular, constituit dintr-un cumul al unor factori de risc

Factori de risc cardiovascular:

  • Sexul masculin
  • Varsta barbati >55 de ani si femei > 65 de ani
  • Fumatul
  • Greutatea mare (IMC > 25 kg/m2), circumferinta abdominala crescuta
  • Hipertensiunea arteriala (valori >140/90 mmHg)
  • Diabetul zaharat sau valori ale glicemiei >100 mg/dl
  • Dislipidemie (cholesterol total>200mg/dl, LDL-Colesterol >130mg/dl, HDL-Colesterol <40mg/dl, trigliceride >150 mg/dl)
  • Antecedente personale patologice (istoric de infarct miocardic, accident vascular cerebral)
  • Antecedente familiale de boli cardiovasculare aparute la barbati < 55ani, la femei <65 ani)

Sfaturi de schimbare a stilului de viata: renuntarea la fumat, scaderea in greutate sau mentinerea unei greutati corporale normale, scaderea consumului de sare sau chiar renuntarea la aceasta complet (in aceasta categorie intra renuntarea la: telemea, muraturi, mezeluri, afumaturi, produse de patiserie), evitarea pe cat posibil a grasimilor de origine animala, scaderea consumului de dulciuri si carbohidrati (paine, dulciuri, cartofi, orez, fainoase), exercitiu fizic zilnic sau cat se poate de des, dar in mod constant cu o cantitate apreciabila de efort.